sobota, 28 grudnia 2013

Placki ziemniaczane - smak z dzieciństwa

Dzięki temu, że prowadzę bloga kulinarnego, mam w końcu okazję podzielić się z szerszym gronem moimi ulubionymi smakami. Mogę szczerze powiedzieć, że gdyby ktoś mnie zmusił do wybrania jednej jedynej najulubieńszej potrawy, choć byłoby to ogromnie trudne, wybrałabym placki ziemniaczane. Jeśli miałabym określić swój gust w jednym zdaniu, powiedziałabym, że zawsze uwielbiałam rzeczy proste, ale nie pospolite. Geniusz tkwi w prostocie. I dotyczy to nie tylko jedzenia. Tak jest właśnie z plackami ziemniaczanymi. Prosty przepis, łatwo dostępne składniki, a efekt wyśmienity. Uwielbiam ziemniaki, bo można z nich wyczarować w prosty sposób pyszności. Z plackami ziemniaczanymi miałam tylko taki kłopot, że zawsze byłam zbyt leniwa, żeby trzeć ziemniaki, wszystko inne to prościzna. Myślę, że każdemu, kto tęskni za polskimi smakami, spodoba się ten przepis. Ja dodatkowo kojarzę ten smak ze swoim dzieciństwem na wsi. Nie mogły się nie pojawić na tym blogu jako jedne z pierwszych - moje ukochane placki ziemniaczane. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.


Składniki na 10 małych placków:


  • 7 ziemniaków (z tendencją do dużych)
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 2 duże łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki i cebule obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Odciskamy nadmiar wody przez ścierkę - w ten sposób placki wychodzą bardziej chrupiące. Dodajemy jajko oraz mąkę, sól i pieprz i mieszamy bardzo dokładnie. Na patelni rozgrzewamy dobrze olej i smażymy, formując małe placuszki. Placki są dobrze usmażone, kiedy mają złoto-brązowy kolor jak moje na zdjęciu. Wówczas przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, które absorbują nadmiar tłuszczu. Smacznego!
PS. Ja lubię je jeść bez żadnych dodatków, bo nie chcę, żeby cokolwiek zmąciło mi ich smak.


8 komentarzy:

  1. Strasznie podoba mi się, że zamieściłaś przepis przez wielu uważany za "prosty". Ja osobiście placki uwielbiam~~ Ania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po moim wpisie mam nadzieję widać, jak mocno je kocham :) Nie ma dla mnie wspomnień z dzieciństwa bez tego smaku. Geniusz tkwi w prostocie.

      Usuń
  2. Po svátcích ,kdy se člověk přejídá dobrot jsou obyčejné placky jistě to nejlepší pro odlehčení žaludku. Též jsou u nás velmi oblíbené bramborové placky!!Někdy do nich místo cibule přidávám jablko nebo strouhaný křen nebo jen s česnekem. A nebo bez všech aromatických přísad a potřít je po usmažení povidly.Výborné!!! Pa-Blanulka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że odpisuję po polsku, ale nie mówię po czesku. Zaintrygowały mnie te placki ziemniaczane z jabłkiem albo powidłem. Przyznam, że to dość niespotykana kombinacja. Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga :)

      Usuń
  3. Uwielbiam :) Zdjęcia piękne zachęcające do zjedzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie! Zachęcam zatem do śledzenia mojego bloga oraz do polubienia jego fanpage'a na facebooku :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń