czwartek, 9 stycznia 2014

Risotto z gorgonzolą, gruszką i orzechami włoskimi

Prezentując dwa wspaniałe przepisy na risotto (w tym poście), wspomniałam, że do moich ulubionych rodzajów risotta należy m.in. risotto z gorgonzolą i gruszką. Z racji tego, że jesteśmy we Włoszech, a więc u źródła zarówno gorgonzoli, jak i dobrej jakości owoców, postanowiliśmy przyrządzić dzisiaj to właśnie danie i podzielić się z Wami przepisem. Nie mogę się nie pokusić znowu o osobistą uwagę, że już kiedy mowa o serach, przechodzi mnie radosny dreszczyk emocji. Uwielbiam sery i nie dałabym rady bez nich żyć. Parę słów na temat tego, którego użyjemy do wykonania risotta. Gorgonzola pochodzi oryginalnie z regionu sąsiadującego z Ligurią, z Lombardii, której stolicą jest Mediolan. Nazwę swoją wzięła od miejscowości Gorgonzola, w której jest produkowana od  roku 879 (!). Jest to dojrzewający niebieski ser pleśniowy produkowany z mleka krowiego. Możemy znaleźć jej odmianę słodką i pikantną, do wykonania tego risotta potrzebna nam będzie gorgonzola pikantna. Włosi są uważani za najlepszych kucharzy świata, ponieważ stworzyli kanon najlepszych połączeń smakowych, które, jeśli się jest niesamowicie kreatywnym, można co prawda ignorować i wymyślać nowe, ale po co? Świetny duet tworzą gorgonzola z winogronami oraz gorgonzola z gruszką właśnie. Ja nie mam ochoty z tym polemizować. Zgadzam się w 100%. I szczerze mówiąc, osobiście jestem raczej zwolenniczką używania tradycyjnych przepisów niż tzw. kuchni fusion, która łączy różne kuchnie i style gotowania. Taka już ze mnie tradycjonalistka... Dlatego dzisiaj zaprezentuję Wam przepis na danie kuchni włoskiej, łączące w sobie dwa smaki, które harmonijnie do siebie pasują: gruszka i gorgonzola, dodatkowo zestawione ze smakiem orzechów włoskich. 


Składniki na 4 porcje:


  • pół dużej cebuli
  • 1 dojrzała gruszka
  • 10 orzechów włoskich
  • 100g pikantnej gorgonzoli
  • 50g masła
  • ryż arborio - według zasady 2 garści na osobę
  • 1l bulionu
  • starty parmezan do posypania
  • sól i pieprz

Wykonanie:

W garnku przygotowujemy sobie bulion. Jeśli nie mamy naturalnego wywaru, możemy rozpuścić kostkę rosołową w litrze wody i zagotować. Obieramy cebulę i kroimy bardzo drobniutko. Orzechy pozbawiamy łupek i też kroimy na małe kawałki. Obraną gruszkę kroimy w małą kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku i dodajemy cebulę. Przesmażamy cebulę przez chwilę i dorzucamy do niej gruszkę. Solimy i pieprzymy to, co mamy w garnku. Mieszamy przez chwilę i podsmażamy. Następnie dodajemy ryż i nadal mieszamy przez chwilę, pilnując, aby danie nam nie przywarło do dna garnka. Wlewamy do tego 7 chochelek gorącego bulionu, zniżamy gaz i gotujemy. Ważne jest, aby bulion był gorący, inaczej proces gotowania zostałby zahamowany. Kiedy ryż jest już ugotowany, wyłączamy ogień i wrzucamy orzechy oraz kawałki gorgonzoli i dokładnie mieszamy, żeby składniki się idealnie ze sobą połączyły. I gotowe. Przed zjedzeniem posypujemy startym parmezanem dla lepszego smaku. Smacznego!

Gorgonzola piccante

6 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie smaków - koniecznie muszę wypróbować i podzielić się wrażeniami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie największym zaskoczeniem było to, że to risotto nie jest słodkie w smaku (prawdopodobnie o tym decyduje wybór rodzaju gruszki), ale najbardziej czuć podsmażoną cebulę. Ja osobiście bardzo lubię i polecam wypróbować przepis od Włocha pochodzący :)

      Usuń
  2. Dzisiaj wreszcie wypróbowałam ten przepis i zrobiłam risotto na kolacje. Wyszło super! I faktycznie nie jest słodkie, ale wyraziste i pyszne :) Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danie jest faktycznie pyszne, ciesze sie, ze moglam zainspirowac :) Pozdrawiam!

      Usuń