Tego posta piszę przyznaję z dużą ciekawością. Bo maj to środkowy miesiąc wiosny, więc musi nam w Polsce przybyć dużo pysznych nowości. Interesujące jest zestawienie tego z sezonowością grecką. Zatem co w sezonie? Nowości zaznaczyłam na zielono.
POLSKA I GRECJA - WSPÓLNE WARZYWA W SEZONIE
kapusta biała i czerwona
szparagi zielone i białe
ogórek
burak
rzodkiewka
rzodkiewka
marchew
seler (korzeń)
groszek cukrowy (nowość w Polsce!)
szpinak (nowość w Polsce!)
szpinak (nowość w Polsce!)
TYLKO POLSKA
brukiew
bób
pietruszka (korzeń)
jarmuż
por
por
pomidor
botwina
rabarbar
cebulka dymka
cebulka dymka
szczaw
Zwróćcie, proszę, uwagę na typowo polskie warzywo - szczaw, którego nie dostaniecie nigdzie poza Polską. Również korzeń pietruszki, jarmuż czy rabarbar prawie niedostępne są w Grecji. Skoro botwinka jest już dostępna, przypominam mój przepis na zupę botwinkę KLIK.
TYLKO GRECJA
boćwina
cykoria
endywia
koperek
liście fenkuła
brokuły (koniec sezonu)
młode bakłażany
papryka
cukinia
natka pietruszki
sałata rzymska
OWOCE W POLSCE:
gruszka
agrest
jabłko
truskawka
OWOCE W GRECJI:
morela
awokado
wiśnia
młody melon
truskawka
pomarańcza (odmiana Valencia)
Sezon na truskawki rozpoczyna się w obu krajach. Dla mnie, i pewnie dla wielu z Was, to wielka radość. Uwielbiam truskawki i, jakkolwiek wiele jest różnych możliwości ich wykorzystania, najlepiej mi smakują ze śmietaną i cukrem, gniecione widelcem. Czekam zatem do piątku i gnam na laiki ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz